ISAN Türkiye projesi, SEYAP yürütücülüğünde, yapımcı meslek birlikleri TESİYAP ve FİYAB işbirliği ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle Kasım 2020 tarihinde faaliyete geçti. ISAN tanımlama standardı ile ülkemizde üretilen görsel işitsel içeriklerin kayıt altına alınması, ulusal ve uluslararası her türlü mecra ve formatta takip edilmesi, ilgili gösterim ve telif haklarının tahsil edilmesi ve izinsiz kullanımların tespiti amaçlanmaktadır. 

  ISAN SİSTEMİ NEDİR?

ISAN Sistemi, görsel-işitsel (AV) eserleri tanımlamak için kullanılan ISO Standardına sahip küresel bir numaralandırma sistemidir. Uzun metraj filmler, dizi filmler, belgeseller, kısa filmler, televizyon programları, reklamlar, video oyunları, eğitim amaçlı filmler, canlı yayınlar (haber ve spor müsabakaları) gibi çok çeşitli görsel-işitsel eseri mecra ve fiziksel taşıyıcı sınırlaması olmaksızın tanımlamak için kullanılabilmektedir. ISAN sistemine kayıtlı olan görsel-işitsel eserler için benzersiz, kalıcı ve uluslararası geçerliliği olan bir referans numarası tanımlayarak içeriklerin ve ilişkili meta verilerin takibine imkan vermektedir.

Aralık 2021 tarihinden itibaren toplamda 3000’den fazla eserin ISAN kaydı gerçekleştirildi. ISAN Türkiye ofisi, 2021 yılında dünyadaki ISAN ofisleri arasında en çok numara tahsis eden 6. ülke oldu.

DAHA FAZLA

  ISAN SİSTEMİNİN FAYDALARI NELERDİR?

  • Proje geliştirme aşamasından yapım ve dağıtım yoluyla izleyiciye sunulmasına kadar eserlerinizi küresel ölçekte takip etmenize yardımcı olur.
  • İstenen her detaylandırma düzeyinde geliştirilmiş veri doğruluğu sağlar, veri yönetimini kolaylaştırılır, dil sınırlandırmasını ortadan kaldırır, işlem maliyetlerini azaltır ve otomasyon sağlar.
  • Meslek birlikleri tarafından eserlerin uluslararası ölçekte takibi ve telif bedellerinin tahsil edilmesini sağlar.
  • Korsan ile mücadele eden yazılımların eserleri tespitini kolaylaştırır ve dijital içeriklerin korunmasını geliştirir. Youtube veya Dailymotion vb. platformlardaki yasa dışı yüklemelerin takibi ve izlenmesinde yardımcı olur.
  • Görsel-işitsel eser kataloglarının, eserlerin tüm versiyonlarıyla beraber yönetilmesinde ve arşiv düzenlemesinde kolaylık sağlar.
  • Gelişmiş tanımlama sağlayarak birden fazla eser veya versiyonun aynı isme veya özelliklere sahip olması halinde ortaya çıkan belirsizlikleri ve karışıklıkları ortadan kaldırır.